OpenSceneGraph Forum Forum Index OpenSceneGraph Forum
Official forum which mirrors the existent OSG mailing lists. Messages posted here are forwarded to the mailing list and vice versa.
 
   FAQFAQ    SearchSearch    MemberlistMemberlist    RulesRules    UsergroupsUsergroups    RegisterRegister 
 Mail2Forum SettingsMail2Forum Settings  ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
   AlbumAlbum  OpenSceneGraph IRC ChatOpenSceneGraph IRC Chat   SmartFeedSmartFeed 

Osgdem created terrains not displaying textures on MacOS


 
Post new topic   Reply to topic    OpenSceneGraph Forum Forum Index -> General
View previous topic :: View next topic  
Author Message
D.J. Caldwell
Guest





PostPosted: Wed Oct 24, 2018 7:32 pm    Post subject:
Osgdem created terrains not displaying textures on MacOS
Reply with quote

We have run into an issue using textured terrain files under the MacOS that have been created using the osgdem utilities of Virtual Planet Builder. The terrains have been created on both Linux and the Mac directly and display OK under Linux.  On the Mac we are seeing the following error when displaying the terrain file “Warning: detected OpenGL error ‘invalid operation’ at after RenderBin::draw(..)”.  The terrain is displayed but no texture is displayed.  


We have a cross platform software system developed for solar system scale visualization of spacecraft systems that runs under Windows, Linux and Mac.  The Mac port is a recent addition.  We provide the ability to have terrain for planets and moons.  These terrain files are working fine under Windows and Linux, but are not displaying properly (as described above) on the Mac.   We are using OSG 3.4 and VPB-master as of that release.  We have created terrain files on both the Linux and Mac systems with the resultant model files working on Linux, regardless of where the files were created.  Neither work on Mac properly. The Mac Laptop is running 10.12.6 Sierra with a GeForce GT750M 2G graphics card.   


Some additional information:  Other model files of all different formats seem to work fine on the Mac including ive, osgb, flt, fbx, and obj.  These models display fine with their textures on the Mac.


A simple test we ran was downloading the Blue Marble imagery, specifically world.topo.bathy.200410.3x5400x2700.jpg and created a whole earth model using “osgdem --terrain --geocentric --radius-polar 6371000 --radius-equator 6371000 --whole-globe -t world.topo.bathy.200410.3x5400x2700.jpg –l 4 -o wholeEarthBlueMarbleTest.ive”.  This displays fine on our Linux machine but not the Mac.  We created the terrain on both machines for testing purposes.  We have also added the texture type options, trying compressed, rgba-compressed, rgba, rgb-16.


Any insight into this problem would be appreciated.


Thanks...


D.J.

------------------
Post generated by Mail2Forum
Back to top
remoe
User


Joined: 11 Jul 2011
Posts: 48

PostPosted: Wed Oct 24, 2018 8:10 pm    Post subject:
Reply with quote

Hi,

Try to use OSG 3.6.3 with activated GLCore on MacOSX. For example: We only have minor issues with osgEarth on MacOSX. It works great.

Cheers,
Remo
Back to top
View user's profile Send private message
Chris Hanson
Guest





PostPosted: Wed Oct 24, 2018 8:30 pm    Post subject:
Osgdem created terrains not displaying textures on MacOS
Reply with quote

Have you cranked up the OSG Notify level higher to see if OSG is logging any particular OpenGL errors?


Have you tried running it under a GL debugging tool like Nvidia's NSight Eclipse ( https://developer.nvidia.com/nsight-eclipse-edition ) or APItrace ( https://apitrace.github.io/ )?


Either of those might be able to pinpoint what extension you're trying to use that isn't working, or other OpenGL MacOS issues that are triggering the failure.


If you don't pin it down, email me privately and I can give you some other suggestions. We've worked on similar tools and multiple platforms and we should chat anyway.





On Wed, Oct 24, 2018 at 10:10 PM Remo Eichenberger < (
Only registered users can see emails on this board!
Get registred or enter the forums!
)> wrote:

Quote:
Hi,

Try to use OSG 3.6.3 with activated GLCore on MacOSX. For example: We only have minor issues with osgEarth on MacOSX. It works great.

Cheers,
Remo

------------------
Read this topic online here:
http://forum.openscenegraph.org/viewtopic.php?p=75120#75120





_______________________________________________
osg-users mailing list
(
Only registered users can see emails on this board!
Get registred or enter the forums!
)
http://lists.openscenegraph.org/listinfo.cgi/osg-users-openscenegraph.org



--
Chris 'Xenon' Hanson, omo sanza lettere. http://www.alphapixel.com/
Training • Consulting • Contracting
3D • Scene Graphs (Open Scene Graph/OSG) • OpenGL 2 • OpenGL 3 • OpenGL 4 • GLSL • OpenGL ES 1 • OpenGL ES 2 • OpenCL
Legal/IP • Forensics • Imaging • UAVs • GIS • GPS • osgEarth • Terrain • Telemetry • Cryptography • LIDAR • Embedded • Mobile • iPhone/iPad/iOS • Android
@alphapixel facebook.com/alphapixel (775) 623-PIXL [7495]

------------------
Post generated by Mail2Forum
Back to top
D.J. Caldwell
Guest





PostPosted: Thu Oct 25, 2018 2:41 pm    Post subject:
Osgdem created terrains not displaying textures on MacOS
Reply with quote

Thanks for the advice.

Remo, it appears we are having some success with OSG 3.6.3. We still
need to build and test our main project, but it looks like osgviewer
is able to show both the terrain and the texture on a Mac.

Chris: we were not able to immediately see anything meaningful in the
OSG Notify output, but we may keep digging on that front. Your
suggestion of GL debugging tools is one we had not thought of, yet. We
may pursue that line of research as time permits.

Thanks, again...

D.J.


On Wed, Oct 24, 2018 at 4:29 PM Chris Hanson <> wrote:
Quote:

Have you cranked up the OSG Notify level higher to see if OSG is logging any particular OpenGL errors?

Have you tried running it under a GL debugging tool like Nvidia's NSight Eclipse ( https://developer.nvidia.com/nsight-eclipse-edition ) or APItrace ( https://apitrace.github.io/ )?

Either of those might be able to pinpoint what extension you're trying to use that isn't working, or other OpenGL MacOS issues that are triggering the failure.

If you don't pin it down, email me privately and I can give you some other suggestions. We've worked on similar tools and multiple platforms and we should chat anyway.


On Wed, Oct 24, 2018 at 10:10 PM Remo Eichenberger <> wrote:
Quote:

Hi,

Try to use OSG 3.6.3 with activated GLCore on MacOSX. For example: We only have minor issues with osgEarth on MacOSX. It works great.

Cheers,
Remo

------------------
Read this topic online here:
http://forum.openscenegraph.org/viewtopic.php?p=75120#75120









--
Chris 'Xenon' Hanson, omo sanza lettere. http://www.alphapixel.com/
Training • Consulting • Contracting
3D • Scene Graphs (Open Scene Graph/OSG) • OpenGL 2 • OpenGL 3 • OpenGL 4 • GLSL • OpenGL ES 1 • OpenGL ES 2 • OpenCL
Legal/IP • Forensics • Imaging • UAVs • GIS • GPS • osgEarth • Terrain • Telemetry • Cryptography • LIDAR • Embedded • Mobile • iPhone/iPad/iOS • Android
@alphapixel facebook.com/alphapixel (775) 623-PIXL [7495]



------------------
Post generated by Mail2Forum
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    OpenSceneGraph Forum Forum Index -> General All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Similar Topics
Topic Author Forum Replies Posted
No new posts A question of "ShaderPipeline di... loening General 0 Tue Nov 13, 2018 5:31 pm View latest post
No new posts Building on macOS 10.14 Ulrich Hertlein General 1 Sun Nov 11, 2018 12:45 pm View latest post
No new posts Procedural terrains in oder to dig it. Paradox General 5 Thu Sep 06, 2018 10:09 am View latest post
No new posts OpenSceneGraph-3.6-TexStorage branch ... robertosfield General 2 Tue Aug 21, 2018 12:49 pm View latest post
No new posts Cross-platform examples for Linux, ma... kornerr Announcement [ANN] 6 Tue Aug 14, 2018 10:51 am View latest post


Board Security Anti Bot Question MOD - phpBB MOD against Spam Bots
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP